Page content

De 6 basisbehoeften van de mens

De 6 basisbehoeften van de mens

Iedereen ervaart dezelfde 6 menselijke basisbehoeften. Sommige manieren om de behoeften te bevredigen zijn goed voor jezelf, goed voor anderen en goed voor de maatschappij. Andere manieren zijn slecht voor iedereen.

Hoe werkt het

De eerste vier behoeften: zekerheid, verscheidenheid, connectie en belangrijkheid zijn essentieel voor mensen om te overleven. Het zijn fundamentele behoeften, iedereen moet het gevoel hebben dat ze deze behoeften op een bepaald niveau hebben, zelfs als ze tegen zichzelf moeten liegen om dit te voelen.
De laatste twee behoeften, groei en bijdragen, zijn essentieel voor menselijke voldoening. Zij zijn de behoeften van de geest, en niet iedereen vindt een manier om ze te bevredigen, hoewel ze noodzakelijk zijn voor voortdurende voldoening. Zoals in elk mens zijn er tegenstrijdigheden in het ervaren van deze behoeften. De behoefte aan belangrijkheid is vaak tegenstrijdig met de behoefte aan liefde. Het is moeilijk van iemand te houden die zichzelf altijd het meest belangrijk vindt.

6 basisbehoeften zijn:

Zekerheid Iedereen wilt zich veilig voelen, pijn vermijden, en we willen ons comfortabel voelen in onze omgeving en onze relaties. De mate waarin zekerheid nodig of gewenst is varieert echter van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben genoeg aan een kamer en een werkloosheidsuitkering. Anderen voelen zich alleen zeker als ze minstens een miljoen per jaar verdienen.

Variatie / Verscheidenheid / Onzekerheid We hebben afwisseling en uitdagingen nodig die onze emotionele en lichamelijke reikwijdte vergroten. Ons lichaam, onze geest en ons emotionele welzijn hebben allen onzekerheid, oefening, spanning en verrassing nodig. Iemand die dag in, dag uit dezelfde routine beleeft zal op zoek gaan naar veranderingen en uitdagingen.

Belangrijkheid Ieder mens heeft de basisbehoefte zich belangrijk, nodig en gewild te voelen. Om onszelf belangrijk te voelen vergelijken we onszelf met anderen. Voor sommigen komt belangrijkheid voort uit het onderhouden van het gezin, voor anderen kan het doen van zinvol werk dit gevoel geven. Er zijn mensen die belangrijkheid vinden in falen, ergens het slechtste in zijn of in het hebben van een heel laag zelfbeeld. Ongeacht de mate waarin dit plaatsvindt, heeft iedereen het nodig om zich belangrijk te voelen.

Liefde en connectie Iedereen streeft naar en hoopt op liefde. Deze behoefte aan liefde duurt ons hele leven lang en wordt belichaamd door het concept van de romantische liefde waarin er één persoon zijn leven aan ons zal wijden en ons compleet zal laten doen voelen. In sommige culturen bestaat er niet zoiets als romantische liefde, het wordt vervangen door de liefde van familie, vrienden en stamleden. Sommige mensen zullen bijna nooit liefde ervaren, hoewel ze wel een connectie met anderen hebben, in de maatschappij of op het werk. De noodzaak om bemind te worden is karakteristiek voor alle menselijke wezens.

Groei We moeten ons voortdurend ontwikkelen: emotioneel, intellectueel en spiritueel. We groeien en veranderen fysiek als wij ontwikkelen van kindertijd naar volwassenheid en ouderdom. Alles wat je hebt in het leven dat je wilt houden, zoals geld, je gezondheid, je relaties, je geluk en liefde, zal moeten worden onderhouden, ontwikkeld en uitgebreid, anders sterft het af. Sommigen stillen hun behoefte aan groei door te sporten of te lezen, anderen hebben het nodig om te studeren of steeds nieuwe dingen te leren om het gevoel te hebben dat ze echt groeien.

Bijdragen/delen Iedereen wil het idee hebben ergens aan bij te dragen en te delen. Het leven is niet compleet zonder het gevoel te hebben een bijdrage te leveren aan anderen of aan een doel. Het ligt in de natuur van de mensen om terug te willen geven, om een stempel te drukken op de wereld. Geven aan anderen kan betekenen dat je vrijwilligerswerk doet, een donatie geeft aan het goede doel, een boom plant, een boek schrijft of iemand kinderen schenkt.

 

Bron: NLPro-Training – Practitioner Manual

Comment Section

0 reacties op “De 6 basisbehoeften van de mens

Plaats een reactie


*