Page content

Gregory Bateson

 

Geboren 9 mei 1904, (Grantchester). Overleden 4 juli 1980, (San Francisco)

In het kort

Sociale wetenschapper

Gregory Bateson was antropoloog, sociaal wetenschapper en cyberneticus. Hij is een van de belangrijkste sociale wetenschappers van twintigste eeuw. Hij was sterk gekant tegen de wetenschappers die probeerden alles te ‘reduceren’ tot louter materie. Hierdoor was hij vastbesloten om ‘Geest’ opnieuw in de wetenschappelijke vergelijkingen te introduceren.

Boeken/ Studie

Gregory schreef twee beroemde boeken “Steps to an Ecology of Mind”, en “Mind & Nature” als onderdeel van deze taak. Vanuit zijn standpunt is de geest een bestanddeel van de ‘materiële werkelijkheid’. Het is dus onzinnig om te proberen de geest van de materie te scheiden. Voordat Gregory Bateson werd verdedigd door de tegencultuur van de jaren zestig, was hij in de jaren twintig en dertig druk bezig geweest als antropoloog op Bali. Hier hielp Gregory onder meer de wetenschap van cybernetica te ontdekken. Deze werd aangenomen door veel denkers in de antipsychiatrie beweging. Bateson maakte een model en een nieuwe epistemologie voor het ontwikkelen van een nieuw begrip van menselijke waanzin. Ook zijn uitvinding van de theorie van de dubbele binding werd serieus genomen door deze beweging.

Logische niveaus

Logische niveaus zijn een hypothese vanuit neuro linguïstisch programmeren (NLP). Het geeft dat er 6 logische overtuigingsniveaus zijn waarin mensen leren, veranderen en functioneren. Deze logische niveaus van leren, verandering en denken werden geïntroduceerd in de “Unified field theory” van Robert Dilts die zich baseerde op het werk van Gregory Bateson.

 

NLPro-Groep kennisbank

Comment Section

0 reacties op “Gregory Bateson

Plaats een reactie


*