Systemisch werk

Wat is systemisch coachen

Leren meer systemisch waar te nemen is een verrijking voor je eigen ervaring en voor wederzijds begrip.

Het werken met opstellingen komt uit het systemisch werken van Bert Hellinger. Iedereen maakt deel uit van een bepaald systeem in een werk- of privéomgeving. Familie- of organisatieopstellingen is een bijzondere en doeltreffende methode om verborgen belemmeringen en patronen zichtbaar te maken en biedt een opening naar de toekomst. Opstellingen brengen in beeld hoe mensen, volledig onbewust en vaak ook ten koste van zichzelf, loyaal zijn aan het systeem.

Een reden om een opstelling te doen kan ontstaan uit een concrete vraag of thema wat je op dit moment bezig houdt. Opstellingen kunnen verhelderende inzichten geven als je worstelt met vragen over relaties met je partner, ouders, broers, zussen en kinderen. Vragen hoeven niet direct met familie te maken te hebben, het kunnen ook vragen zijn over je eigen leven, herhalende patronen of het steeds vastlopen in bepaalde werksituaties. Denk hierbij aan ziekteverzuim, conflictsituaties, nieuwe ontwikkelingen en management vraagstukken.


Wat is systemisch coachen

Systemisch coachen is een manier van begeleiden waar je onderzoekt wat er over het hoofd wordt gezien. En wat je kunt doen om echt patronen te doorbreken en/of te accepteren. Je werkt als het waren met de onderstroom. Je maakt kennis met de grondprincipes van systemen en de krachtenvelden die spelen. Het uitgangspunt is dat je systemen weer wilt laten stromen.

Het gaat dan ook vooral over steeds terugkerende vraagstukken. Waarom vervallen veel mensen vaak in hetzelfde (niet werkende) gedrag? Hoe komt het dat het ene team goed werkt, en het andere team niet? Het antwoord én de oplossing kun je vinden met systemisch werken. Als manager of coach is het een waardevolle ‘tool’ om de groei van je team of cliënt te bevorderen.

Wat is systemisch werken? 

“Systemisch werken betekent: het geheel overzien en daarin mensen weer de juiste plek in laten nemen. Als mens maken we allemaal deel uit van bepaalde ‘systemen’, zoals een organisatie, een afdeling, een team en je familie. Bij systemisch werk kijk je waar iemand vandaan komt en welke plek en rol iemand in dit systeem inneemt.”

“Daarbij gaan we uit van 3 basisprincipes; binding, ordening en balans. Binding betekent dat alles en iedereen erbij hoort. Ordening gaat over dat iedereen zijn eigen plek heeft binnen een systeem, gebaseerd op een natuurlijke ordening. Balans gaat over het vinden van een gezond evenwicht tussen geven en nemen.”

Systemisch werk: de juiste plek innemen 

Elk systeem wil in ‘evenwicht’ zijn. Dat betekent o.a. dat mensen op de juiste plek in het systeem staan, en dat er balans is tussen geven en nemen. Is dit niet het geval, dan staan zowel individu als de groep niet in hun kracht en realiseren ze niet hun volledige potentieel.

In een familiesysteem zie je bijvoorbeeld dat ouders geven (dat wat ze kunnen geven) en kinderen nemen (dat wat ze gegeven wordt). Als daarin een ongezond evenwicht is ontstaan, heb je te maken met een zogeheten ‘verstrikking’. Dan word je als kind bijvoorbeeld de moeder van je moeder of de partner van je vader. Je staat niet op de juiste plek in het systeem, waardoor je niet in je kracht staat als mens. Dit kun je terugzien in andere levensdelen (systemen), in de vorm van belemmerende gedragspatronen. Bijvoorbeeld op werk, of in je relatie.”

De juiste plek in een systeem is de plek waarbinnen iemand in zijn kracht staat en daardoor tot zijn volle potentieel kan komen.



Reactie plaatsen