Telefoon: 0722 035020

Waarom NLP wel werkt?!

Waarom NLP wel werkt? Dat is een hele goede vraag en heel eerlijk gezegd hebben wij daar niet zomaar een simpel antwoord op. Dan moeten we echt even uitleggen waar NLP vandaan komt. We kunnen je ook uitleggen wat er gebeurd wanneer je NLP als uitgangspunt neemt in je leven, en dan kun je zelf beslissen. Eerlijk toch?

Zoals we al in een eerder blog hebben uitgelegd waren er in het begin van de 70-er jaren een aantal therapeuten die aanmerkelijk betere resultaten bereikten dan andere therapeuten met dezelfde opleiding. Er moest dus wel iets zijn dat die therapeuten, zoals Virginia Satir, Fritz Perls, Milton Erickson, anders deden dan de “gewone” therapeuten.

Richard Bandler, John Grinder en Frank Pucelik gingen op zoek naar antwoorden en vonden die ook.

 

Belangrijke componenten

Dus waarom werkt NLP wel? Zij leerden aan de ene kant dat het verschil zit in de taalpatronen die deze therapeuten gebruikten. En aan de andere kant leerden zij veel over de werking van het brein. Het brein wil gedrag zoveel mogelijk “automatisch”, “onbewust” doen en kiest altijd voor de meest positieve oplossing.

Het creëren van die automatische, onbewuste patronen zorgt ervoor dat we zonder dat we het in de gaten hebben, als in een reflex steeds de meest positieve keuze doen wanneer we daartoe getriggerd worden.

Die meest positieve keuze is niet altijd de beste keuze. Je doet wat je op dat moment als beste mogelijkheid ziet. Wanneer je een betere keuze zou hebben, dan zou je dat ook doen…

Dus nu hebben we de twee belangrijkste componenten te pakken:

  • Taalpatronen
  • Werking van het brein

Wanneer we door specifiek taalgebruik (het NLP Metamodel) een persoon tot het inzicht kunnen laten komen dat hij of zij iets geheel automatisch doet, zonder na te denken, heb je een belangrijk inzicht gecreëerd.

 

Keuze bieden

Maar dan zijn we er nog niet… De tweede stap is dat NLP die persoon ook tot inzicht kan laten komen dat er een betere optie is. Een soort van “lonkend perspectief”.

Dus simpel gezegd: we breken de “oude manier van doen” open en bieden een “betere keuze” aan.

Dat NLP proces heet “een interventie” en daar heeft NLP er honderden van. Het mooie van die interventies is dat je er altijd wel een kan vinden die bij de persoon past. Gewoon nuchter en helder, of wat meer spiritueel. Het maakt niet uit, voor ieder wat wils.

Deze interventies leer je toe te passen in de NLP Practitioner training. Dus dan heb je een gereedschapskist vol gereedschap en vaardigheden om jezelf verder te ontwikkelen. Daarna kan je doorgaan naar de NLP Master Practitioner training. Dan ga je nog dieper in op de materie en leer je nog meer over de werking van het brein.

In feite: wanneer je jezelf als coach wilt ontwikkelen en er je beroep van wilt maken dan is dit wel een hele goede start.

 

NLP wordt al jarenlang met succes ingezet

NLP is niet nieuw, het bestaat al jaren en het doet eigenlijk precies dat, waarmee de beste therapeuten in de 70-er jaren al jaren werkten, zonder dat ze dat zelf eigenlijk in de gaten hadden.

Nu, gebruiken vele therapeuten en psychologen grote delen en specifieke interventies die rechtstreeks vanuit NLP zijn overgenomen. Zo is EMDR, wat specifiek wordt ingezet bij trauma en PTSS, een op NLP oogpatronen gebaseerde interventie.

NLP is in al die jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste methodieken voor persoonlijke ontwikkeling.

 

Meer weten?

Wil je nog meer weten?  Maak dan eens een vrijblijvende afspraak en laat je voorlichten. Het kost je niets en geeft jou misschien juist dat inzicht in waar je al langere tijd naar op zoek bent.

Laat een reactie achter