arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat doet (werk)stress met mijn lichaam - 10 gevolgen
17 november 2020 

Wat doet (werk)stress met mijn lichaam - 10 gevolgen

Wat doet (werk)stress met mijn lichaam? De gevolgen van stress lijken op de korte termijn misschien niet rampzalig, maar daar kan je je behoorlijk in vergissen. Wat afgekloven nagels en gespannen schouders, daar kom je heus wel weer overheen. Maar stress, en dan vooral op de lange termijn, is ontzettend ongezond en zelfs schadelijk voor je lichaam. Stress wordt door artsen zelfs gevaarlijk genoemd. Dat klinkt misschien wat overdreven omdat je de gevolgen ervan niet direct ziet.

Wat doet (werk)stress met mijn lichaam?

Ons lichaam maakt in tijden van stress Cortisol aan; hét stresshormoon. Het helpt je alert te zijn wanneer er gevaar dreigt. Dat was natuurlijk superhandig wanneer we heel vroeger een sabeltandtijger tegen het lijf liepen. Het zorgt ervoor dat we in de vecht- of vluchtmodus raken.

Nu, járen later, reageert ons brein nog steeds hetzelfde op stressmomenten. Alleen zijn de stressmomenten minder levensbedreigend. Alleen al de negatieve gedachten over onszelf, het leven, de geldende regels, als iets niet ons zin gaat, etc. zorgt voor stress. Ervaar je zulke stressmomenten dagelijks, en gun je jezelf weinig rust, dan kan je op de lange termijn kampen met serieuze gevolgen. Hieronder 10 gevolgen van (werk)stress.

 

1. Slechter immuunsysteem

Ons immuunsysteem wordt steeds slechter. Bij langdurige stress blijft het cortisolgehalte structureel hoog. Hierdoor heeft het lichaam geen tijd om het natuurlijke evenwicht tussen inspanning en ontspanning te herstellen (dit regelt je parasympatische zenuwstelstel). Dat cortisol moet wel ergens worden vrijgemaakt, het voorziet namelijk continu in de extra behoefte aan energie vlak na zo’n stressmoment. Die extra aanmaak gaat uiteindelijk ten koste van andere lichamelijke functies. Cortisol zorgt bijvoorbeeld voor een verminderde aanmaak van witte bloedcellen, waardoor je immuunsysteem daalt.

2. Hoofdpijn

Hoofdpijn is natuurlijk niet een tekort aan paracetamol of ibuprofen in je lijf. Eén van de meest voorkomende klachten van stress is hoofdpijn, ofwel ‘spanningshoofdpijn’. Alsof er een strakke band om je hoofd zit. Die spanning wordt veroorzaakt door het samentrekken / strak staan van de spieren rond je voorhoofd, nek, schouders en soms de rug.

3. Nek- en rugklachten

Knoopje 1, knoopje 2, tinteling hier, tinteling daar… Langdurige stress kan zich uitmonden in nek- en rugklachten. Je merkt het misschien niet direct, maar door spanning die je ervaart door stress, span je onbewust ook je nek- en schouderspieren aan. Uiteindelijk gaan je spieren verzuren en gaan ze pijn doen. Probeer regelmatig bij jezelf na te gaan wat je voelt en waardoor dat komt. En…. probeer te ontspannen!

4. Vertraagde spijsvertering

Vertraagde spijsvertering is ook één van de gevolgen van stress. Je lichaam pompt tijdens momenten van stress meer bloed naar je spieren die veel energie nodig hebben. Hierdoor wordt dus vaak onder andere je spijsvertering vertraagd of zelfs stil gelegd. Je kan daardoor een druk op je maag voelen en misselijk worden. Langdurige spanning kan zelfs leiden tot gewichtsverlies. Maar ook andersom: door de bloedsuikerspiegelingen, kan je ook last krijgen van eetaanvallen en trek krijgen in zoetigheid. Hierdoor kan je ook aankomen!

Tip: eet regelmatig, júíst als je stress ervaart. En dan natuurlijk wel gezond 🙂   

5. Slechter geheugen

Langdurige stress kan zorgen voor een slechter geheugen. De hippocampus wordt namelijk aangetast. Stress knaagt als het ware aan het brein. Niet alleen zijn we minder in staat dingen te onthouden, we worden ook slechter in het plannen en het maken van beslissingen / keuzes. De hippocampus krimpt bij langdurige stress. En dat is gevaarlijk, want dit gebied reguleert onze stemming en onze reactie op stress. Met gevolg dus dat we minder onthouden. En wat dacht je van het negatieve zelfbeeld dat je dan over jezelf hebt?

6. Verhoogde hartslag

In een stressvolle situatie voorziet je hart je spieren sneller van zuurstof. Dit gebeurt doordat je hart sneller gaat kloppen. Slim, maar wel vervelend als je niet écht in een bedreigende situatie zit. Af en toe last hebben van een verhoogde hartslag is geen probleem. Maar, wanneer je hart zwaar belast wordt, kan je last krijgen van een hoge bloeddruk, hartkloppingen of een onregelmatige hartslag.

7. Versnelde ademhaling

Door de stresshormonen schiet onze hartslag omhoog. Daarbij stijgt ook onze bloeddruk en krijgen we last van een versnelde ademhaling. Een verkeerde ademhaling door stress heet ‘disfunctioneel adempatroon’. Door verkeerd te ademen verversen we de lucht te vaak en verliezen daardoor te veel koolzuurgas. Hierdoor kan je last krijgen van benauwdheid, druk op de borst, hartkloppingen, tintelingen of duizeligheid.

Tip: Heartmath – Deze ademhalingstechnieken zorgen voor een fysieke en emotionele healing (neem contact op voor meer informatie)

8. Verouderingsprocessen

Het steeds in een ‘aan-modus’ staan, leidt uiteindelijk tot versnelde verouderingsprocessen. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken. Dit komt vooral doordat de lengte van de DNA-streng sneller wordt verkort.

9. Slapeloosheid

Slecht slapen is ook een typisch gevolg van stress. Stresshormonen zorgen ervoor dat je rusteloos bent. En daar komt ‘ie…. dat je ‘s avonds gaat zitten piekeren. Het gevolg is dat je niet uitgerust wakker wordt en éxtra geprikkeld aan de dag begint. Een vicieuze cirkel dus!

10. Depressie, burn-out en angststoornissen

Als je niet oppast, dan kan stress op de lange termijn leiden tot een burn-out, depressiviteit en angststoornissen. Dat komt omdat de hormoonhuishouding wordt verstoord en de hersengebieden ontregeld zijn. Een onderzoek van de Universiteit van Yale laat zien hoe je brein door stress en depressie zelfs kan krimpen. Stress en psychische en lichamelijke klachten gaan vaak met elkaar gepaard. Des te belangrijker om stress te verminderen als je psychische en lichamelijke klachten hebt.

 

Welke gevolgen heb jij ervaren door stress? En hoe ben jij daarmee omgegaan?

Over de schrijver
Linda en Jack zijn allebei gepassioneerde en internationaal gecertificeerde NLP trainers die kunnen terugvallen op gezamenlijk meer dat 25 jaar hands-on ervaring in het trainen en coachen van groepen mensen. In 2019 heeft NLPro-Training de hoogste certificering behaald bij de International Association for NLP (IA-NLP en IN-NLP) en behoort daarmee tot de absolute top van Nederlandse NLP trainingsinstituten. Linda en Jack schrijven regelmatig artikelen voor verschillende organisaties en tijdschriften en zijn gewaardeerde sprekers op nationale en internationale NLP bijeenkomsten.
Reactie plaatsen