Telefoon: 0722 035020

Wat is NLP coaching

Coachingsgesprek

NLP coaching is het coachen van mensen op basis van NLP principes.

Maar eigenlijk bestaat NLP coaching niet echt. Ten minste als je de woorden letterlijk neemt.
In het begin van de jaren ‘70 waren er 3 mensen die zich afvroegen waarom sommige therapeuten zoveel meer succes hadden dan andere therapeuten.

Deze drie personen waren Richard Bandler, John Grinder en Frank Pucelik.
Richard Bandler hield zich vooral bezig met Gestalt-therapie, John Grinder was op dat moment computerprogrammeur en Frank Pucelik was een hospik uit het leger die zich bezighield met de PTSS problematiek van veteranen die waren teruggekeerd uit de Vietnam oorlog.

Samen onderzochten zij wat de succesvolle therapeuten nu eigenlijk succesvol maakte. Hoe kon het bestaan dat zij veel betere resultaten behaalden terwijl anderen met dezelfde scholing die resultaten niet wisten te behalen.

John, Richard en Frank onderzochten de methodieken van Virginia Satir, Fritz Perlz, Milton Ericson en nog een aantal anderen.

Wat ze ontdekten was dat er een heel groot verschil zat in de manier waarop deze therapeuten met taal omgingen. De manier waarop zij communiceerden was echt anders.
John Grinder, vond een manier (vanuit zijn achtergrond als computerprogrammeur) om die taalpatronen te isoleren en uit te werken tot een simpele maar heel doeltreffende vragenset.

In 1976 werd deze methodiek van vragen stellen gepresenteerd in hun eerste boek “The Structure of Magic”

Frank, Richard en John hadden op dat moment nog niet echt nagedacht over een naam. Samen kwamen ze toen tot NLP.

Neuro (brein) – Linguïstisch (taal)  – Programmeren ……. oftewel  NLP

Dus het her-programmeren van je brein (alsof het een computer is) door middel van Taalgebruik.

Eigenlijk is deze naam een beetje raar. We zijn geen computers en of we als mensen geprogrammeerd zijn…  dat is natuurlijk nog maar de vraag. Maar het maakte wel heel veel los in de wereld van de Psychologie. Ineens kon iemand die getraind was in deze manier van therapeutische gesprekken voeren hele mooie resultaten behalen.

 

Tony Robbins

De eerste die hier echt groot werk van maakte was Tony Robbins. https://www.tonyrobbins.com/

Anthony Jay Robbins (born Anthony J. Mahavoric; February 29, 1960) is an American author, public speaker, life coach, and philanthropist.[1] Robbins is known for his infomercials, seminars, and self-help books including the books Unlimited Power (published in 1987) and Awaken the Giant Within (published in 1993).[2][3]

Hij introduceerde daarmee ook gelijk de term “coach” afgekeken van de vele sport coaches in Amerika. Hij dacht: waarom hebben alle sportmensen en atleten wel coaches en gewone mensen die een carrière nastreven niet?

Van daaruit is het beroep “coach” ontstaan.

Dus… Concluderend:

NLP is een samenvoeging van het werk van hele belangrijke en succesvolle therapeuten wat ingezet kan worden om gedragsveranderingen te realiseren.

En een coach is iemand die het beste in iemand naar boven haalt.

Daarmee zou je kunnen zeggen dat NLP coaching of een NLP coach iemand is die doormiddel van NLP technieken het beste in iemand naar boven haalt.

NLP is nog steeds in ontwikkeling. Er worden steeds meer nieuwe ontdekkingen gedaan en nieuwe technieken ontwikkeld die toegevoegd worden aan de NLP trainingen die je overal kunt volgen.

Wil je zelf NLP coach worden dan is het belangrijk naast je NLP Practitioner en NLP Master Practitioner Training ook aanvullende trainingen te doen zoals Hypnose, Systemisch werken, IEMT of de volledige training “Master Coach of Strategic Intervention”

 

Ben jij er klaar voor?

12 juni 2020 starten wij een nieuwe groep NLP Practitioners. Er is nog plek dus meld je snel aan via de website: https://nlpro-training.com/nlp-practitioner-training/

Let op! Vanwege Corona hebben wij besloten om voor deze training de vroegboekkorting te verlengen. Geef bij aanmelding de kortingscode door!

Verandering door taal

Laat een reactie achter