Wat is NLP?

Wat is NLP?

NLP is Neuro Linguïstisch Programmeren: het is de studie naar onze bewuste en onbewuste binnenwereld en ons gedrag. NLP gaat over ‘hoe’ we de dingen doen die we doen.

Wat is NLP?

Wat is NLP? De betekenis van Neuro Linguïstisch Programmeren 

Volgens de ontwikkelaars van NLP is het vooral een attitude (levenswijze). NLP is een methodiek die kan worden ingezet voor krachtige persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie. De letters NLP staan voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een krachtige, effectieve methode om snel inzicht te krijgen in bijvoorbeeld jouw drijfveren, jouw motivaties en jouw handelen. NLP wordt daarom steeds vaker in allerlei beroepen en omgevingen toegepast.

Het uitgangspunt van NLP is dat ieder mens alle vaardigheden al in zich heeft om een mooi en vreugdevol  leven te kunnen leiden. Ook maken we in ons leven van alles mee waardoor de mooie kant van het leven verstoord kan worden. Vaak is dat een grote indrukwekkende gebeurtenis, die ons leven op zijn kop zet,  of een serie van kleinere maar nog steeds ingrijpende gebeurtenissen die uiteindelijk hun sporen achterlaten.

NLP leren en toepassen, gaat daarom over het ontdekken 'hoe' jij de dingen doet die je doet en hoe je (indien gewenst) deze kunt veranderen. Hoe reageer jij (communicatie en gedrag) op dat wat je waarneemt en hoe zou je dat effectiever of anders kunnen doen? NLP is op verschillende manieren beschreven als de techniek van de mind en de studie van succes.

Het gaat dan vooral om:

 • Zelf bepalen hoe je je voelt, wat je denkt en doet.
 • De vrijheid hebben om jezelf te zijn.
 • Je zelfverzekerd voelen in situaties waarin je voorheen angstig, boos of onzeker was.
 • Authentiek zijn en je gedragen naar je volle potentieel.
 • Goed voor jezelf zorgen en betere communicatie met anderen.
 • Energiek en passievol zijn.
 • Je ambitie vinden en durven nastreven.
 • Innerlijke rust, balans, vrijheid en liefde ervaren en deze kunnen delen met anderen
waar komt nlp vandaan

Waar komt NLP eigenlijk vandaan?

NLP werd in de jaren 70 bedacht aan de Universiteit van California. Het driemanschap dat hier de credits voor mogen nemen zijn John Grinder,  Richard Bandler en Frank Pucelik. Zij onderzochten de processen van communicatie en verandering. Vooral omdat er een aantal therapeuten waren die veel betere resultaten behaalden dan welke therapeut dan ook. Zelf konden deze therapeuten niet goed uitleggen wat zij dan anders deden. Vandaar dat de heren antwoord wilden krijgen op de vraag wat therapeuten als Virginia Satir, Fritz Perls en Milton H. Erickson zo bijzonder maakten. Grinder, Bandler en Pucelik bestudeerden (modelleerden) de technieken en de resultaten. Ze kwamen tot de conclusie dat het communicatieproces tussen mensen gebaseerd is op neuropsychologie, cybernetica en taal. Bovendien ontdekten ze dat dit proces te beïnvloeden is met gebruikmaking van Neuroplasticiteit. Vanuit dat gegeven ontstond  de naam Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP).

Neuro
 Neuro: Het zenuwstelsel verwerkt ervaringen via 5 zintuigen:
 • Gezichtsvermogen
 • Gehoor
 • Tastzin
 • Reukzin
 • Smaakzin
 Linguïstisch
 Interne representaties (voorstellingen) worden gecodeerd, geordend en krijgen betekenis door:
 • Beelden (visueel)
 • Geluiden (auditief)
 • Gevoelens (kinsthetisch)
 • Geuren (olfactoir)
 • Smaken (gustatoir)
 • Taal (auditief digitaal)
 Programmeren
 Het ontdekken, gebruiken en veranderen van de onbewuste patronen in het zenuwstelsel om specifieke en gewenste uitkomsten te bereiken.

 • Je leert om helderder en zuiverder met jezelf en anderen te communiceren.
 • Je leert hoe je invloed op je gedachten en mentale staat kunt hebben.
 • Je leert om effectiever te communiceren, zowel zakelijk als privé.
 • Je ontdekt hoe je overkomt bij anderen en wat de motivatie is achter je handelen en je gedrag.


NLP wetenschappelijk

Is NLP wetenschappelijk bewezen?

NLP heeft zich niet alleen bewezen in meer dan 30 jaar dagelijkse praktijk. Er is ook wetenschappelijke ondersteuning voor de effectiviteit van NLP. Er zijn vele onderzoeken gepubliceerd in peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften – die laten zien dat je goede resultaten kunt behalen met NLP.  (Referentie: The Effectiveness of NLP: Interrupted Time Series Analysis of Single Subject Data for One Session of NLP Coaching.
Journal of Experiential Psychotherapy. Dec. 2016, Vol. 19 Issue 4, pp 41-58.)


Binnen de Psychologie zijn er vele raakvlakken met NLP.  Sterker nog, enkele NLP onderdelen zijn de basis geweest voor nu dagelijks toegepaste behandelmethoden. Denk maar aan EMDR. Vanaf het ontstaan van NLP heeft met name Richard Bandler een gespannen relatie gehad met " de Psychologie" waardoor NLP vaak is weggezet als kwakzalverij. Nu, jaren later, vind NLP steeds meer navolging door vele psychologen. Het heeft zijn waarde bewezen.

Het succes van NLP in de praktijk

Meer dan 40 jaar hebben NLP onderzoekers het gedrag en de denkstijlen bestudeerd van succesvolle en zeer effectieve mensen. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt in de NLP Practitioner en NLP Master Practitioner om een ‘succesvoller’ leven te creëren (zowel zakelijk als privé ) en de kwaliteit van je leven te vergroten. Je leert in een training waar de experts jaren over gedaan hebben.


NLP hypnose

Is NLP hetzelfde als Hypnose?

NLP is een vorm van hypnose die ietwat verdekt is. In NLP hebben we het vooral over associëren en dissociëren. Tijdens dat proces, en wanneer je je volledig associeert met een situatie,  doet een hele lichte trance zich vaak als vanzelf voor. Veel hangt ook af van de begeleider. Richard Bandler heeft vaak gezegd dat NLP hypnose is... en dat zou je ook zo kunnen zien. Waar de meeste mensen aan denken wanneer het woord Hypnose wordt gebruikt is dat iemand dan in een volledige diepe trance geraakt. Een soort van slaap. En dat is bij NLP niet het geval.

Net als bij Hypnoseis het binnen NLP belangrijk te begrijpen hoe wij mensen communiceren.

Het communicatie proces

Om effectiever te communiceren en om gedrag te kunnen veranderen moeten we eerst weten hoe communicatie werkt. We nemen allemaal dezelfde buitenwereld waar via onze zintuigen. Maar waarom reageert toch iedereen anders op de buitenwereld? Via een intern proces worden deze zintuiglijke waarnemingen omgezet in communicatie en gedrag. Dit proces van waarneming tot gedrag wordt weergegeven in het NLP communicatiemodel.

Op basis van onze waarneming en de filtering van de informatie, vormen we dagelijks vanuit terugkerende gedachtepatronen ons gedrag. Onze gedachtepatronen zijn opgebouwd uit beelden, geluiden, gevoelens, interne dialoog, geur en smaak. We filteren alle informatie die we ontvangen door onbewust dingen weg te laten, te vervormen en te generaliseren. Onze gedachten en stemming sturen ons gedrag, of dit nu wel of niet op feitelijke waarneming berust of vanuit onze terugkerende patronen.

Als je NLP toepast, word je je bewust van je waarnemingen, gedachtepatronen en gedrag, zodat je waar nodig blijvende veranderingen in je communicatie en gedrag kunt maken en tot betere resultaten kunt komen.

Hoe werkt NLP eigenlijk?

Als je met NLP gaat werken maak je gebruik van heel veel elementen. Je denken, doen en voelen en natuurlijk je zintuigen. De intentie hiervan is je bewust maken van alles wat jij doet en hoe "de ander" zich uit. Alles wat je meemaakt zit in je onderbewuste opgeslagen. Deze herinneringen van jouw werkelijkheid, hebben invloed op je (toekomstig) handelen. Wat NLP doet, is jouw manier aan te passen naar hoe jij het zou willen. Je oude manier van doen en laten, kan je aanpassen en hierdoor een positief en nieuwe instelling krijgen. Door anders te luisteren, bewust vragen te stellen en contact te maken, krijg je prachtige positieve reacties. Wat je doet, ontvang je namelijk terug.

Als NLP'er maak je gebruik van de structuur van de subjectieve ervaring. Het denken, doen en voelen komen hier weer in terug. Iedereen heeft het recht om te leren en fouten te maken. Door bewust te zijn dat iedereen anders ervaart, kan je hier als NLP'er ook bewust op reageren. Jouw beleving van de gebeurtenis, is namelijk nooit hetzelfde als die van de ander(en). Zelfs niet als die in exact dezelfde situatie hebben gezeten. 

NLP wordt veelal gebruikt in coaching. Het mooie is dat je jezelf kan coachen door NLP te gebruiken. Je wordt je bewust van patronen die je doet. En je gaat naar je eigen waardes leven. Je eigen waardes eren! Hierdoor ga je echt je eigen pad bewandelen en voorkomen dat je doet wat anderen van je verwachten/eisen. Puur door voor jezelf te zorgen! Dat doet NLP!

NLP kan voor jou betekenen:

- Persoonlijk ontwikkelen en je eigen "ik" terugvinden

- Teams beter aansturen, door begrip en communicatie

- Professioneel inzetbaar als coach

- Opvoeding doen zoals jij graag wilt volgens jouw waardes i.p.v. de maatschappelijke verwachting.

- Reacties van anderen beter incasseren vanuit liefde en begrip. Hierdoor ontstaat de ruimte om een keuze te maken wat je met de reactie gaat doen.

- Uit je denken en meer in het voelen. Je creëert hierdoor oprechte connectie en kan zelfs je relatie met anderen hiermee beïnvloeden op een prachtige positieve manier.

- RUST voor jezelf. Je weet wie je bent. Je weet wat je kan. Geen stress meer. Dat wilt toch iedereen?

NLP is...

Werken met de structuur van de subjectieve ervaring. Je ziet niet de werkelijkheid, maar slechts jouw interpretatie daarvan.

Gebruik maken van Neuroplasticiteit. Alles wat in het bewuste wordt opgenomen is veranderbaar.

Zorgen voor jezelf. Jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven. Dat is jouw universele plicht.

Respect hebben voor ieders model van de wereld. Jouw kijk op de wereld is niet DE kijk op de wereld.

Vertrouwen op jouw onderbewuste. Je doet veel meer  onbewust dan bewust.

Benieuwd naar onze NLP trainingen? 

NLP training

NLP Practitioner Training

Investeer in jezelf en leef je vrij. Dat is het motto van de NLP Practitioner Training.
NLP Positiespel

NLP 3 Daagse

3 volle dagen werken met NLP. Ontdek de kracht van NLP en wat het je kan opleveren.
Masterclass training

NLP Avond Proeverij

3 avonden kennismaken met NLP. Ontdek wat het doet. Dat smaakt naar meer.

Wat kun je allemaal met NLP?

Reacties van anderen en jezelf begrijpen 

Dit is inzetbaar privé en op het werk. Vooral in teams zijn er heel veel trainingen te krijgen, die allemaal stukken NLP bevatten. Door echt met NLP aan de gang te gaan, gebruik je je zintuigen om de reactie te begrijpen. Je gaat hierdoor de ander meer respecteren, ondanks dat je het er niet mee eens hoeft te zijn. Iedereen heeft wel een persoon in zijn/haar leven die hij/zij liever kwijt is dan rijk. Je leert door NLP wel te begrijpen waar de reactie vandaan komt. Dat brengt rust en begrip.


Omgaan met emoties

Als je reageert zonder überhaupt na te denken... dan krijg je vaak de volle lading terug. Weerstand is kracht! 1 van de 9 Major Beliefs van NLP. Natuurlijk baal je dat je niet eerst tot 10 hebt geteld. En uiteindelijk zal er na een hevig strijd, tranen vloeien, woorden vallen, die niemand blij maakt! NLP leert je te kijken en nieuwsgierig te zijn naar de ander. Positief zijn en je eigen gevoel serieus nemen.


NLP brengt rust

Helaas komt de term 'Depressie' of 'Burn-out' vaak voor. Je HEBT geen Depressie. Je DOET een depressie. Zo kan je door NLP te gebruiken hier uit komen! Je gaat leren waar je angsten vandaan komen en wat je zelf hier aan kan doen (controle binnen zelf). Niet meer afhankelijk zijn van anderen. Jezelf onder ogen komen. En dan kom je op zo'n fijne rust uit. Jij bent waardevol! Als je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je altijd kreeg!


Leren communiceren

Ja natuurlijk kan je al communiceren. Je hebt als jong kind geleerd welke woorden te gebruiken. Tijdens NLP trainingen (NLP Practitioner en NLP Master Practitioner) leer je het effect van je woorden. Welke woordkeuze invloed heeft op je omgeving. Aan jou de keuze of je dit anders wilt gaan doen. Je krijgt een "gereedschapskist" met kennis tijdens de trainingen. Vragen die je kan stellen en nog veel meer (metamodel). Ook tijdens de opvoeding van je kinderen kan je ze al positief beïnvloeden. Hun eigen kracht leren inzien. En ervoor zorgen dat de start van hun leven waardevol gaat zijn, doordat jij weet hoe je hun feedback kan geven. Met liefde en respect, en behoudt van eigen waardes van het kind. Zo willen we toch allemaal communiceren?! 


NLP geeft zelfliefde

Jezelf zien. Jezelf voelen. Jezelf mooi en waardevol vinden. Dat gunnen wij iedereen. En ja, dat leer je echt tijdens de NLP trainingen. Het is een 'eye-opener' en je komt jezelf tegen, om vervolgens de beste versie van jezelf te zijn. Dat gunnen wij iedereen!


Wil je meer weten?  lees dan ook "Wat kan ik met NLP"  of  "waarom NLP leren"

Als je wilt weten welke boeken interessant zijn om te lezen, Kijk dan hier of neem een kijkje in onze uitgebreide NLP kennisbank