Metaforen. Wat is het en wat doet het?

Metaforen. Wat is het en wat doet het?

Metaforen worden regelmatig bij NLP en Hypnose gebruikt. Iedereen kent wel een metafoor. Liefde maakt blind. Je zit als een zoutzak. Een metafoor is dus niets anders dan een andere benaming geven aan een ding/persoon om de verbeelding extra te stimuleren. Deze 2 dingen hebben niets met elkaar te maken, behalve een abstracte overeenkomst.

Het nut van een metafoor

We gebruiken metaforen niet dagelijks. Het wordt erg ingewikkeld, vermoeiend en uiteindelijk enorm irritant, als we alles maar in een metafoor zouden wikkelen. Je bent dan ben je de hele dag aan het nadenken, en je mist het doel! Dus wanneer gebruiken we het dan wel? Als we jouw verbeelding nodig hebben. Het gaat om jouw beleving. Hoe jij de metafoor gaat interpreteren. Ben je iemand met een probleem? Dan kan het zijn dat het gevoel makkelijker is uit te drukken in een metafoor. Je maakt van het probleem of een situatie, dan een visueel geschetst beeld. Voor de ontvanger/luisteraar is dit makkelijker te begrijpen, te onthouden waar het om gaat. Of misschien wel een andere manier om naar de realiteit te kijken omdat er herkenning is.

Gevoel in een metafoor

Wat gebeurd er bij jou als ik zeg: “Ik voel mij opgesloten in mijn eigen huis”? Medelijden misschien? Nieuwsgierig naar wat de reden is dat ik mij zo zou voelen? Benauwd? Of als ik zeg: “Het is alsof mijn hoofd in een bankschroef zit”. Auw! Hoofdpijn? Hoe erg is het? Wil je misschien naar huis? Wat water en paracetamol? Empathie ontstaat. Het is duidelijk hoe erg mijn hoofd voelt! Je kan je voorstellen dat we zo uren door kunnen gaan. Metaforen komen overal voor. Het is een mooie manier om je gevoel nog duidelijker te krijgen. “Het eten voelt alsof er een steen in mijn maag ligt”. Dit geeft het verband tussen lichamelijke ongemak en emotie weer.

Metaforen op het werk

Wij geven ook trainingen aan organisaties. Als er meerdere mensen luisteren, is het gebruik van metaforen ook heel fijn. Iedereen kan het anders interpreteren, echter zorgen wij er altijd voor dat de boodschap duidelijk wordt. Denk aan: “Met te veel kapiteins op een schip, zal het schip nooit een koers krijgen”. Het zet de groep aan het denken. Het verzacht de boodschap dat niet iedereen de “baas” kan spelen en er echt één richting moet worden gekozen. En het is een starter voor nieuwe visie.

Hypnose

In Hypnose maken we constant gebruik van metaforen. De kracht van woorden en verbeelding is hier nodig, om de cliënten mee te nemen in hun eigen verhaal. We maken een script gebaseerd op de uitgevraagde situatie, die een “probleem” is voor de cliënt. In dit script verwerken we metaforen voor bijvoorbeeld het verwijderen van een trauma. Je kan je voorstellen dat je iemand niet meer in je leven wilt. Of een situatie wilt vergeten, die dagelijks veel energie kost. Wij maken o.a. gebruik van het ‘innerlijke huis’. Een prachtig script waar je jouw huisje in gaat. Jouw inrichting kiest. Jouw verbeelding hiervoor gebruikt. En alle rommel gaat opruimen die er aanwezig is. Die rommel staat natuurlijk voor personen, situaties, en andere dingen die je niet meer nodig vindt in jouw leven. Als je dan hiermee klaar bent, ga je die vuilniszakken met “rommel” weggooien. Het mooie van dit script is de verlichting die te zien is, zodra je uit hypnose komt. Je neemt innerlijk echt afscheid van al het ongewenste. Puur door de metaforen aan te horen in trance en je eigen keuze te maken, wie en wat je dan nog wel wilt.

Metaforen hypnose

Gebruik metaforen op het juiste moment en je zal de mooie oplossingen vanzelf krijgen. Zo dus ook in therapieën en tijdens coachen. Jij gaat nadenken, of wij begrijpen je beter. Een mooie samenwerking, door een communicatief tactische zet.


 

NLPro-Groep Kennisbank

Reactie plaatsen